Емил Радев: В ЕП се противопоставих на насилствените осиновявания на българчета в чужбина

10:00, 09 май 19 25 1367 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Противопоставих се на насилствените осиновявания на българчета в чужбина, като заедно с колеги от Европейския парламент внесох промени в регламента Брюксел 2А. Измененията задължават при подобни случаи детето да се дава за отглеждане на неговите биологични роднини, а не да се откъсва от своята културна и социална среда. Това заяви Емил Радев, настоящ евродепутат и кандидат за член на ЕП от листата на ГЕРБ, на провелата се среща с представители на читалищата и работещите в сферата на образованието от район „Красна поляна” в София.

„През последните няколко години в Европа има сериозен проблем с насилственото осиновяване на деца от Източна Европа, в това число и България. Изключително смущаващ е фактът, че само за година във Великобритания са отнети без съгласието на родителите и дадени за осиновяване на британски двойки над 5000 деца. Близо 90% от потърпевшите са от страни от Източна Европа”, обясни Радев и припомни история на малката Меган - българче, насилствено дадено на английско семейство, въпреки желанието на неговата баба да поеме отглеждането на детето.

Тази порочна практика съществува не само във Великобритания, но и в скандинавските държави и по-конкретно в Норвегия. Като адвокат, който се е натъквал в практиката си на всякакви тежки лични казуси, знам, че няма нищо по-важно от защитата на интересите на децата. В ЕС има повече от 16 млн. семейства, в които родителите са с различна националност, а случаите на международни отвличания от единия родител надхвърлят 1800 годишно. Затова се постарах да допринеса в работата си и за сътрудничеството и обмена на информация между съдилищата и социалните служби на държавите-членки”, изтъкна Емил Радев.

Сред другите засегнати теми по време на срещата бяха борбата с двойните стандарти в Европа и извоюваната от Емил Радев и колегата му Андрей Новаков нова европейска програма с бюджет от 1,3 млн. евро, която да сложи край на нелоялните търговски практики. Радев акцентира и върху промените, приети по негово предложение в последните работни дни на ЕП, които веднъж завинаги ще сложат край на “вечните длъжници” в България. Той открои и отпадането на необходимостта от легализация и поставяне на апостил за редица официални документи в ЕС.

“Моята цел е след две години, когато преразглеждаме законодателството, в обхвата на регламента да попаднат още и дипломите, удостоверенията за квалификационна степен, правния статут на предприятията и др.”, допълни още Радев по време на срещата, на която присъстваха и кметът на район „Красна поляна” Иван Чакъров, и общинските съветници Таня Георгиева и Ботьо Ботев.

Евродепутатът, който е дългогодишен посланик на библиотеките в ЕП, съдейства читалищата в района да получат за библиотеките си енциклопедията „България в Балканските войни”. Изданието включва систематични сведения за Балканските войни, както и исторически данни и факти за усилията на българската държава да отхвърли веригите на Берлинския договор от 1878 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама