Съдът на ЕС: Хърватия не обработва отпадъците си

12:00, 09 май 19 / Свят 25 1196 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Съдът на ЕС постанови, че Хърватия не е изпълнила задълженията си по Европейската директива за отпадъците, включително предоставянето на защита на човешкото здраве и околната среда поради „черния хълм“ близо до Задар, където има депо за 140 000 тона отпадъци от бивша фабрика в Шибеник, предаде БТА.

В дело, заведено от Европейската комисия срещу Хърватия на 2 май, Съдът на ЕС постанови, че Хърватия не е изпълнила задълженията си по Директивата за отпадъците, тъй като не е взела мерки за „премахване на незаконния „черен хълм ” близо до Задар. 


От 2010 г. на това място, земя, която не е предназначена за депониране на отпадъци, в близост до фамилни къщи, остава шлака, която Хърватия не класифицира като отпадък, а също така и не са взети мерки за защита на подземните води и предотвратяване разпространението на прах в околната среда. Отпадъците са транспортирани там по време на рехабилитацията на фабриката и оттогава местното население се оплаква.

За пръв път през 2014 г. Европейската комисия предупреждава Хърватия за ангажиментите ѝ. След като отпадъците не са били санирани до април 2018 г., Европейската комисия заведе дело срещу Хърватия, а след процедурата съдът установи, че и трите иска са основателни.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама