Издигнаха европейското знаме за Деня на Европа

11:50, 09 май 19 25 1444 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 9 май отбелязваме Деня на Европа - празник на Европейските общности, на единството и мира на Стария континент.

По повод празника пред Президентството беше издигнато знамето на Европейския съюз. Изпълнени бяха химните на България и Европейския съюз.

 

На церемонията присъстваха президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, вицепремиерът Красимир Каракачанов, лидерът на БСП Корнелия Нинова, Лиляна Павлова, която заемаше поста на министър на Българското председателство на Съвета на ЕС, кметът на София Йорданка Фандъкова, ръководителят на представителството на ЕК у нас Огнян Златев, началникът на отбраната ген. Андрей Боцев, членове на президентската институция, народни представили, жители и гости на страната.

Европейският съюз е най-голямото постижение на Европа, а най-голямото постижение на Европейския съюз е опазването на мира в Европа вече повече от седем десетилетия, заяви Радев, след като участва в церемонията по полагане на венци пред паметника на Незнайния воин в столицата по случай 74 години от края на Втората световна война.

„Днес е празник и отбелязваме Деня на победата и Деня на Европа. За да се реализира голямата идея за обединена Европа, това нямаше как да стане без победата над хитлерофашизма“, посочи държавният глава.

Румен Радев добави, че сме длъжни да уважаваме и почитаме паметта на милионите жертви в борбата с нацизма и да не забравяме и приноса на България. „Хиляди българи загинаха във Втората световна война и днес трябва да почетем тяхната памет и да отдадем признателност и на живите български ветерани, които и сега продължават да са пример за родолюбие и отдаденост към отечеството“, заяви президентът Радев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама