ЕС ще живее "на кредит", изчерпал е ресурсите на планетата за една година

07:50, 10 май 19 / Свят 25 1267 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От 10-ти май ЕС ще е изчерпал ресурсите, които планетата може да му даде за една година, предупреди Световният фонд за природата и отбеляза, че този "ден на превишаването" настъпва все по-рано всяка година.

"От днес европейците ще живеят на кредит. Това означава, че ако целият свят живееше като тях, човечеството щеше да е изконсумирало всички природни ресурси, които планетата може да поднови за една година", подчертава организацията в доклад, публикуван заедно с Глоубъл футпринт нетуърк, пише БТА.

Риболов, земеделие, лесовъдство, строителство, парникови емисии - ако цялото човечество потребяваше колкото европейците, щяха да му трябват 2,8 планети като Земята, се посочва в доклада. В ЕС живеят 7% от световното население, но потребява 20% от биокапацитета на Земята.

Положението постоянно се влошава - през 1961 г. този "ден на превишаването" е бил 13-ти октомври. Има все пак разлики по държави - Люксембург го е достигнал още в средата на февруари, а за Румъния този ден ще настъпи в средата на юни.

"Това е дефицит, който непрекъснато увеличаваме от година на година, като вземаме назаем ресурси от Земята, от другите страни и от бъдещите поколения", отбелязва Световният фонд за природата.

На ЕС се препоръчва да приеме обща земеделска политика, която съхранява природните ресурси и благоприятства заетостта, както и план срещу обезлесяването и конвертирането на естествените екосистеми и правила за контрол на дейността на риболовните кораби.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама