КНСБ: 2442 лв. са необходими за издръжката на четиричленно семейство

12:50, 09 май 19 25 1770 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Минималната заплата да стане 450 евро, а средната да достигне 1000 евро в края на 2022г. За да стане това заплатите трябва да растат всяка година между 12 и 15 %. Това поиска президентът на КНСБ Пламен Димитров, който представи четвъртият годишен доклад за резултатите от колективното договаряне на заплатите през 2018 г.

Доходът на едно лице от домакинството е стигнал 3336 лв. през миналата година. Средната работна заплата според предварителните данни е 1135 лв.

Най-високата заплата се получава от специалистите по информационни технологии, където средната работна заплата е 3567 лв. Летците и хората, които работят във въздушния транспорт получават около 3181 лв.

Най-малко пък са заплатите при персоналните услуги и ресторантьорството, където заплатата е около 618 лв. Охранителите взимат средно около 641 лв.

Хората, които работят на минимална заплата в края на 2018г. са били 442 392 лв. и представлява 19,3% от всички наети лица, отчете главният икономист на КНСБ Любен Томев.

Проблемът със силната регионална диференциация в заетостта и заплащането на труда остава нерешен. Той се обуславя от липсата на инвестиции, ниския размер на трудовите възнаграждения и големият обхват на нископлатени работници в някои от областите, отбелязват от КНСБ. Така средната заплата във Видин е била 746 лв., докато във София е два пъти по-висока - 1536 лв.

Средната нетна работна заплата у нас е два пъти по-ниска от страните в старите държави членки на ЕС - Италия, Ирландия, Великобритания и Германия. С 1,2-1,7 пъти пък са по-ниска от тези в Латвия, Литва, Естония, Словакия, Чешка Република, Унгария и Полша.

От КНСБ искат адекватна правна рамка за колективно договаряне в Кодекса на труда. Настояват и за разработване на модели на "заплата на издръжка" на база отраслови и териториални специфики, надграждащи минималната заплата за страната и осигуряващ издръжка в рамките на семейството.

От началото на годината издръжката на четиричленно семейство се е вдигнала с 32 лв., и достига 2442 лв. Парите стигат за храна, поддръжка на жилището, здравеопазване, образование транспорт и почивка. Издръжката на 1 човека е 610, 53 лв.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама