Тестването на тол системата започва на 15 май

14:40, 09 май 19 / Политика 25 1219 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Има пълна готовност за тестване на тол системата в реално време, както беше обявено - от 15-ти май", съобщи зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, цитиран от БТА.

Световната банка: Тол системата ще оскъпи с до 1,30 лв билета София-Варна

Нанков информира, че вече 27 камери са монтирани, за други 63, за които са издадени разрешения за строеж, ще бъдат монтирани в рамките на дни. "Имаме пълна готовност да стартираме системата в частите "оперативна съвместимост", "генериране на геопространствени данни", които впоследствие се превръщат в конкретна такса за изминато разстояние", допълни той. Нанков информира, че ще бъде направен клип за това какво представлява толсистемата като информационна система, която по-думите му е вероятно най-сложната, изграждана в България.

Тол таксите няма сериозно да повлияят на цените на стоките

Сред основните предизвикателства Нанков открои тарифирането и посочи, че през следващата седмица ще има срещи с превозвачите, за да се сближат позициите.

Нанков посочи, че ще се търси баланс между частния и обществения интерес по отношение на тарифите, на обхвата на пътищата, които първоначално ще подлежат на толуване. На срещата ще бъде представен и анализ на състоянието на пътищата (основно втори и трети клас) във връзка с нулевата ставка, като идеята е толсистемата да бъде изградена върху тези пътища, и когато те след време бъдат ремонтирани, ще бъдат включвани поетапно в обхвата й, каквото е желанието на транспортния бранш, изтъкна зам.-министърът.

Очаква се на предстоящата среща да бъде уточнено и колко километра ще бъдат безплатните пътища, като по-думите на Нанков се очаква те да са минимум 13 000 км. Маржът на толуваните пътища е между 5000 и 7000 км, от общо 20 000 км републиканска пътна мрежа.

В отговор на въпрос зам.-министър Нанков уточни, че е приета оставката на инж. Дончо Атанасов, член на Управителния съвет на Агенцията "Пътна инфраструктура". Той депозира оставката си в средата на април в деловодството на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама