Кои са животните, получили медал за храброст?

16:20, 11 май 19 / Любопитно 25 2744 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Медалът ‘’Дикин’’ е най-високото отличие за животни и има за цел да се почете приносът на животните по време на война.

Идеята за този медал принадлежи на Мария Дикин и датира от 1943г. Според нея всяко животно, показало храброст и вярност на служба при военните или цивилните отделения за спешна помощ, трябва да бъде отличено.

След Втората световна война 54 животни са удостоени с медала, сред които кучета, коне, котка и гълъби.

Първият медал ‘’Дикин’’ е присъден на гълъба Уинки през 1943г., който прелетял 120 мили от паднал в океана бомбардировач, за да предаде SOS съобщение и така спасил бедстващ екипаж. В негова чест има и построен бронзов паметник в Англия. Друг известен гълъб е Джи Ай Джо. Той спасил живота на повече от 1000 души, като спрял бомбардировката на малко селце в Италия.

Единствената котка, която е носител на високото отличие, е Саймън. През 1946г. корабът, на който Саймън бил, попаднал под обстрел. Загинали 22 души от екипажа, включително и капитанът. Котаракът получил множество рани, но продължил да лови плъхове. Саймън бил почетен с тържествено погребение и паметна плоча.

Уориър е името на кон, служил по време на Първата световна война с генерал Джон Сили. Уориър бил раняван многократно, а храбростта му вдъхновила генерал Сили да издаде биографията за него. Той е награден посмъртно с медала за храброст. 

Един от последните носители на медала е кучето-водач Розел, което извело слепия си собственик на безопасно място от Световния търговски център преди той да рухне на 11 септември 2001г.   

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама