Румен Радев: Интересува ме как ще се осъществи контрола и защитата на машинния вот

15:50, 10 май 19 25 1501 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Високият процент на недействителни бюлетини при избори в България създава съмнения в прозрачността на изборния процес и променя вота на избирателя. Това подчерта президентът Румен Радев, който разговаря с ръководството на Централната избирателна комисия.

"Аз очаквам с организацията, която създавате, да си поставим за цел да намалим броя на недействителните бюлетини и да направим така, че България да стигне едно средно европейско ниво на недействителните бюлетини. Нова задача пред вас - важна, е защитата на машинния вот - софтуерна, хардуерна, физическа. И също от това се интересувам, по какъв начин ще бъде осъществен контролът и навременната реакция при сигнали", каза Радев.

Всичките машини за гласуването на евровота вече са в България

Председателят на ЦИК Стефка Стоева се надява изборите на 26 май да протекат нормално. По договор до днес машините за гласуване трябва да бъдат доставени в България, до 15 май - да им бъден поставен софтуерът. Ден преди вота машините за гласуване трябва да бъдат доставени в трите хиляди избирателни секции.

"Вярваме, че с извършването на сертифициране и на одит ще се гарантира честен вот на машините. За съжаление се оказа, че няма държавен орган, който да извърши сертифицирането, поради което ЦИК се обърна отново към БАН и към СУ и те са ни препоръчали специалисти, които тези дни започват работата по сертифицирането. В момента обсъждаме въпроса с транспортирането на машините и с тяхната физическа охрана от органите на МВР. Предстоят и срещи идващата седмица за уточняване на подробностите", заяви Стоева, предаде БНР.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама