Румен Радев се среща със Сотир Цацаров за критериите за избор на главен прокурор

07:40, 13 май 19 / Политика 25 1390 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Държавният глава Румен Радев започва серия от срещи с представители на съдебната и изпълнителната власт и на обществени организации във връзка с критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор. Първата от работните срещи е с главния прокурор Сотир Цацаров.

Президентските консултации предшестват с близо два месеца най-ранния възможен срок за стартиране на процедурата за избор на наследник на Сотир Цацаров. Той е 10 юли. Най-късният възможен  е 10 септември, като – според неофициална информация, нагласата на членовете на Висшия съдебен съвет е процедурата да започне в началото на септемви.

Изборът протича по процедура, изработена от предишния съдебен кадрови орган и е еднотипна за т.нар. "трима първи в съдебната система" – главеният  прокурор и председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд.

В рамките на консултациите, които ще продължат през следващите два месеца, държавният глава ще се срещне и с Лозан Панов и Георги Чолаков. 

Право да издигат кандидати за главен прокурор имат министърът на правосъдието и трима членове на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. В избора обаче участват и членовете на Съдийската колегия, а за да е успешен той – кандидатът или един от кандидатите трябва получи подкрепата на поне 17 от 25-те съдебни кадровици, един от които е и самият Цацаров. 

Процедурата завършва с указ на президента – той може да потвърди решението на мнозинството, но и да го върне на съдебните кадровици, както направи в началото на мандата си с избрания за председател на ВАС Георги Чолаков. 

Това конститутиционно правомощие, както интересът на Румен Радев по темата "Съдебна реформа и справедливост", обяснява и активността на държавния глава около личността на следващия, пети по ред, главен прокурор след демократичните промени в България. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама