Шефът на НЕК отказва да подаде оставка, поискана от работодателите

16:32, 10 май 19 25 1925 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев отказа да подаде оставка въпреки настояването на работодателските организации.

Оставка на ръководството на НЕК и преструктуриране на компанията заради скъпия ток на борсата поиска председателят на АИКБ Васил Велев по Нова телевизия. „Там има порочно кръвосмешение. НЕК е и обществен доставчик, и производител, и търговец. НЕК има няколко лиценза и така в мътната вода се лови риба. Трябва да се раздели тази компания, за да се работа на пазарни принципи”, категоричен е той.

В четвъртък с писмо до премиера Бойко Борисов и до енергийния министър Теменужка Петкова работодателите от АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ поискаха оставката на ръководството на НЕК и преструктурирането на компанията заради "рекордно високите цени на тока за промишлеността". Цените за индустрията достигнаха 84 евро на мегаватчас, а в държавите около нас са на 44 евро, обясняват работодателите.

Петър Илиев обясни високата цена с липса на достатъчно вода в язовирите. Той отхвърли обвиненията на работодателите, че умишлено се създава дефицит на електроенергия. По думите му ако се натоварят с допълнително производство на ток, има опасност да застрашат снабдяването с вода на потребителите и да източват язовирите.

"От 1 януари 2019 г. вече всички са на свободния пазар. Основно задължение на НЕК е да доставя енергията на ЕРП-тата за населението", каза още Илиев. Петър Илиев уточни, че цените на свободния пазар се определят от пазарни механизми, а в двата дни с по-висока цена - търсенето също било по-високо.

Относно думите на председателя на АИКБ Васил Велев, че на пазара на тока „има всички признаци на организирана престъпна група”, Илиев заяви: „Никога не ни е била целта да ощетяваме някого. Организирана престъпна група? Няма такива неща. И аз искам сиренето ми да е евтино, но няма как”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама