Вицепрезидент на Facebook къса стотици кандидати на интервю с този въпрос

11:20, 12 май 19 / Любопитно 25 1405 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Изпълнителният директор на Facebook Джули Жуо е отпратила стотици кандидати за работа в компанията. Сега вицепрезидент на отдела по дизайн, тя започвакариерата си в империята на Зукърбърг преди 10 година като стажант.

През годините Жуо се усъвършенства в интервюирането на кандидати. Тя отговаря за наемането и уволняването на заетите в компанията.

Ключовото качество, което тя търси у кандидатите е готовност за научаване на нови знания и умения, пише Business Insider. Освен това Жуо пита вероятните бъдещи служители на Facebook за трудна ситуация, с която са се сблъсквали в кариерата си. Веднага щом те отговорят, Джули задава въпроса: "Ако можеше да преразгледаш ситуацията, какво би направил по различен начин?"

"Обичам да задавам този въпрос, защото той ми позволява да видя как кандидатите интроспектират", тя е любопитна да разбере как могат те да коригират стратегията си, така че да се намери по-добро решение.

Отговорът, че не биха променили нищо, е очевидно грешен. Ако кандидатът твърди, че всичко, което се е объркало е било извън негов контрол, това категорично отказва Жуо да го наеме.

Правилният отговор трябва да съдържа различни подходи и интерпретации на конкретната ситуация.

"Най-важното нещо, когато наемате хора , е да запомнете, че те не са средство, за да решите даден проблем, а възможност за изградите по-добро бъдеще", обяснява вицепрезидентът в технологичния гигант. Според нея не е нужно кандидатът да отговаря на абсолютно всички условия.

Тя дава пример с кандидат, който не е успявал да реши инженерната задача, но не е спирал да опитва и да говори, анализирайки я. Това е показало решителността му да намери отговора. В крайна сметка кандидатът не успява да реши задачата, но получава мястото.

Тя призовава мениджърите да подбират внимателно персонала си, колкото и да са притиснати от странични обстоятелства, като дефицита на хора.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама