Външният министър привиква турския посланик заради изказването му

06:49, 13 май 19 / Политика 25 1423 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Външният министър Екатерина Захариева привиква турския посланик Хасан Улусой днес заради изказването му от събота при откриването на нов завод за автомобилни части край Кърджали. Тогава дипломатът обвърза увеличаването на турските инвестиции в България с изучаването на турски език.

Турският посланик и Бойко Борисов в спор за изучаването на турски език

Думите му станаха повод за остра реакция от страна на премиера, президента и държавните институции. Външно министерство излезе със специално съобщение, в което отбеляза, че изказването на посланика не е в съзвучие с установените добросъседски отношения.

Според  българското външно министерство думите на посланика звучат смущаващо, тъй като българското правителство никога не е възпрепятствало свободното чуждоезиково обучение, а турски език може да се изучава в училище наред с английски, немски, френски, китайски, японски, румънски, руски, иврит.

Турското посолство: Изопачаването думите на посланик Улусой е разочарование

Президентът Румен Радев също се обяви срещу външна намеса в българската образователна система.

 

От турското посолство в София обясниха, че думите на дипломата са били изопачени.

В прессъобщение на сайта на мисията на Анкара у нас се обяснява, че в изказването на посланик Улусой „се акцентира на задоволството от големия брой турски инвестиции в приятелска, съседна и съюзническа България и е изразено становището на турските инвеститори за необходимостта българските граждани да владеят писмено и говоримо както български, така и турски език. Изопачаването на тази част на изказването, под формата на „Турският посланик поиска задължително изучаване на турски език в България“ и последвалия отзвук, са причина за разочарование“, се казва в съобщението.

На сайта на турското посолство е приложен текстът на изказването на посланика на турски език, неофициалният му превод на български език, както и видео клип на изказването му.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама