Откриха метод за предотвратяване образуването на метастази

09:30, 13 май 19 25 1577 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Швейцарски учени откриха метод за предотвратяване образуването на метастази, които усложняват противораковото лечение и влошават прогнозите за здравословното състояние на пациента. Ключова роля в метода имат съединението активин В и рецепторът ALK7, пише БТА.

В рамките на експерименти специалисти от Швейцарския федерален технологичен институт в Лозана използвали миши модел на невроендокринен рак на панкреаса и рак на млечната жлеза. Оказало се, че наличието на рецептора ALK7 е свързано с по-малка вероятност от рецидив на заболяването.

При това развитието на метастази било потиснато при висока концентрация на ALK7.

Активин В и рецепторът ALK7 участват в сигнални пътища, които принуждават раковите клетки да навлязат във фаза на програмирана смърт - апоптоза. До активиране на рецептора се стига при свързването му с активин В.

Известно е, че активините, включително активин В, играят роля за регулиране на растежа и разпространението на клетките, за метаболизма, за гарантиране на имунния отговор и регулиране на менструалния цикъл.

Учените смятат, че са нужни допълнителни изследвания, за да може въз основа на получените резултати да се разработят нови противоракови терапии.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама