Швеция възобновява разследването за изнасилване срещу Джулиан Асанж

12:46, 13 май 19 / Свят 25 394 Topnovini
1

Швеция възобновява разследването по обвинение в изнасилване срещу основателя на „Уикилийкс“ Джулиан Асанж, съобщи заместник главният прокурор на страната Ева-Мари Персон на пресконференция в Стокхолм, цитирана от CNN и БТА.

Австралиецът беше обвинен в сексуално посегателство и изнасилване от две жени в Швеция, след като е посетил страната през август 2010 г.

Памела Андерсън посети Джулиан Асанж в лондонски затвор

След дългогодишна битка за екстрадиране от 2012 г. Асанж потърси убежище в лондонското посолство на Еквадор, заявявайки, че се страхува от екстрадиция в Съединените щати за работата си с "Уилкилийкс“. Той остана там почти седем години, докато миналия месец не беше арестуван от британската полиция. Асанж многократно е отричал всякакви нарушения.

През август 2015 г. изтече срокът на давност на исковете за сексуално насилие. Две години по-късно Швеция отложи разследването на обвинението в изнасилване, като заяви, че няма практически начин, по който да продължи, докато той е в посолството. След това директорът на прокуратурата в страната Мариан Ню каза, че ако ситуацията се промени, решението може да бъде преразгледано.

Асанж: Не искам да бъда екстрадиран в САЩ

Този момент настъпи на 11-ти април, когато британските власти бяха повикани в посолството и вече 47-годишен компютърен програмист беше изведен от дипломатическото си убежище.

По време на драматичния му арест Елизабет Маси Фриц, адвокат на жената, обвинила Асандж в изнасилване, писа, че тя и нейната клиентка ще подновят искането си основателя на „Уикилийкс“ да бъде доведен в Швеция.

Съгласно шведското законодателство, всички документи, материали и показания, свързани с обвиненията в изнасилване, трябва да бъдат представени до август 2020 г.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани