КРИБ: Политическото бръщолевене пречи на чуждестранните инвестиции

08:10, 14 май 19 / Политика 25 1601 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Не искам да коментирам темата за автомобилния завод в България. Аз съм суеверен и предпочитам да спазвам правилата, а те повеляват да не се говори по този въпрос. Лично бях свидетел как преди години успяха да изгонят "Роувър". Това каза Евгений Иванов, изпълнителен директор на КРИБ, по Нова телевизия.

"Трябва да се спре с политическото говорене и бръщолевене. Всичко това пречи на икономиката и инвестициите. Не трябва да се говори за избори, предсрочни избори и тн. Имало е избори. Точка. Сега трябва да седнем, да работим и да видим какво може да се свърши за държавата. Пак ще повторя, че съм бил свидетел как навремето гонихме истинските инвеститори и се опитвахме да решаваме проблемите в икономиката по нашенски. Едва в последните 10 години нещата започнаха да се променят. Ние не трябва да чакаме инвеститора да дойде у нас. Трябва да го убедждаваме, че България е най-доброто място за инвестиции. Трябва да влезем в обувките на инвеститора и да го накараме да вложи парите си в България. Факт е, че без инфраструктура няма инвестиции. Асфалтът не се яде, но след неговото полагане храни стотици хиляди семейства. В момента най-големият проблем на българската икономика е лиспата на работна ръка", категоричен беше Иванов. 

Заедно с него гост беше и икономистът Лъчезар Богданов. "Истината е, че България е бедна страна и нещата трябва да се вършат по-бързо. Трябва да има чуждестранни инвестиции, доходите трябва да растат по-бързо, всичко трябва да се случва по-бързо. Инвестициите трябва да се привличат на базата на реалностите. Не трябва да убеждаваме инвеститорите с факта, че тук е най-евтината работна ръка. По този начин инвеститорът сам ще си тръгне след време. Трябва да разберем дали искаме да бъдем като Чехия, Естония, Литва или искаме да си останем на сегашното ниво", каза Богданов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама