Румен Порожанов подаде оставка

09:24, 14 май 19 / Политика 25 2175 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов подаде оставка пред премиера Бойко Борисов. В мотивите за решението си Порожанов посочва, че не желае атаката срещу него да влияе на работата на правителството.

Оставката на министър Порожанов е приета от Бойко Борисов.

Порожанов депозира молба до КПКОНПИ за публикуване на декларацията му от 2017г.

„Смятам, че положих всички усилия работата в едно от най-големите като обхват министерства да върви успешно“, заяви министър Порожанов.

В сектора има много проблеми и със сигурност не всички са решени, но за всеки е направен опит за намиране на балансирано и справедливо решение, добави той. Резултатите за развитието на земеделския отрасъл ясно показват възходящата тенденция, такава се отчита и по отношение на износа на селскостопански стоки. Министерството изнесе изключително успешно Председателство на Съвета на ЕС с организирането на десетки събития и напредък по най-важната тема за сектора - Общата селскостопанска политика след 2020 г. В този период активно беше поставена темата с борбата срещу двойните стандарти при храните, която намери решение в пакета директиви, приети от Европейската комисия и Европейския парламент. Комуникацията със сектора винаги е била открита и прозрачна за поставянето, разглеждането и решаването на всички належащи въпроси.

Министър Порожанов изказва своята благодарност за работата си със земеделските производители и браншовите организации.

Порожанов: Ако премиерът прецени, подавам оставка

В началото на май 2019 г. по наказателното производство срещу бизнесмена Миню Стайков за злоупотреби с еврофондове бе призован на разпит като свидетел земеделският министър Румен Порожанов. Прокуратурата твърди, че дружества, свързани със Стайков, са получавали неправомерно средства от европрограми за земеделие. Парите били отпускани за развитие на селските райони и засаждане на нови лозя.

Призовани на разпит бяха и редица длъжностни лица от ДФ „Земеделие“, включително и бивши директори на ДФ „Земеделие“, какъвто е и Порожанов, припомня БГНЕС.

На 7 май Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искане за определяне мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на бизнесмена Миню Стайков. На 9 май Порожанов бе разпитан в качеството му на изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие”.

„Както и при къщите за гости, говорим за поведение на бенефициенти извън работата на фонда след одобрението на проекта”, коментира преди да влезе на разпита Румен Порожанов. Той категорично отрече да чувства вина в конкретния случай.

На 3 май пък прокуратурата започна проверка на Порожанов и по друг скандал, този с къщите за гости.

Прокуратурата извършва независима проверка, която не е съвместно със земеделското министерство по отношение с неправомерното усвояване на средства за изграждане на къщи за гости.

В периода от 2007 до 2014 г. със средства от Програмата за развитие на селските райони са построени 746 къщи за гости, съобщиха от спецпрокуратурата. До 2 май 2019 г. Фонд „Земеделие“ е направил проверка на 18% от къщите, съставени са актове и са предявени за възстановяване средства в размер на 10 млн. лева. За 32 от направените обекти е наредено собствениците да възстановят пълния размер на отпуснатата сума. Всеки обект за изграждане се финансира до 200 000 евро, като средното финансиране е до 135 000 евро.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама