Баща се пребори за родените му в Норвегия деца на първа инстанция

10:45, 14 май 19 25 1277 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Български баща успя да се пребори да е отново с децата си, родени в Норвегия.

Чавдар Георгиев и адвокатът му Йорданка Бекирска разказаха пред bTV, че е имало риск децата на мъжа да бъдат върнати в Норвегия, след дело за родителски права с майката.

Опасността не е преминала, защото ние победихме само на първа инстанция. Съдът взе решение в наша полза, прие нашите доказателства, но те ще обжалват. Втората инстанция пак е в България”, каза Георгиев.

Адвокат Бекирска заяви, че производството е Хагската конвенция. „До момента са минали три седмици, майката не е обжалвала, а ние започнахме срещи между майката и децата. Тя има право да ги вижда периодично.Те са регулирани, провеждат се в контактен център и вече има две поредици от такива срещи”, каза юристът.

Бащата обясни, че за него е важно децата да живеят в България, защото социалната система у нас им дава по-добър шанс за развитие. Адвокат Бекирска припомни, че едното дете е със специални нужди, които според норвежката система са сериозни увреждания.

„Там той е наричан „безнадежден случай”. Детето щеше да има едно петно за цял живот, ако беше останало в Норвегия. Щяха да се отнасят с него като „втори клас” човек. Нашата система го приравни с другите деца и благодарение на екипа от учители и психолози в държавната детска градина му помогна. То достигна ниво на развитие до неговите връстници и в момента е готов за първи клас”, посочи юристът.

Георгиев разказа, че на децата им харесва да живеят в София, имат приятели и живеят добре. „Аз винаги съм им говорил положително за майка им, обяснил съм им, че имаме проблеми, но това не е свързано с тях. Всеки път, като ги водя при нея им казвам, да кажат на мама, че я обичат”, коментира бащата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама