Една четвърт от европейците вярват повече на изкуствения интелект, отколкото на политиците

14:40, 14 май 19 / Свят 25 1205 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Една четвърт от всички европейски граждани вярват повече на изкуствения интелект, отколкото на политиците си, сочи ново изследване, проведено от испански учени и публикувано в онлайн изданието “Футуризъм”, цитирано от bTV.

Въпреки това около 70% от европейците смятат, че изкуственият интелект и развитието на роботиката могат само да навредят на обществото.

Проучването е направено във връзка с все по-автоматизираното производство и загубата на работни места, причинени от развитието на изкуствения интелект. 

Според учените хората, които предпочитат машините като лидери са мотивирани от генералното си недоволство към политиците, а не от доверието в технологиите.

“Тези нагласи се базират на нарастващото недоволство на хората към управляващите”, твърди Диего Рубио, началник на центъра за изследвания.

Проучването показва и нещо друго – европейците очакват лидерите им, независимо дали са интелигентни роботи или от плът и кръв, да пазят работните им места от автоматизацията.

“Мнозинството от европейците очаква техните правителства да гласуват нови закони и данъци, които да ограничат автоматизацията на труда и да предпазят работните места, дори това да означава бавен икономически прогрес”, коментира Рубио.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама