Георги Харизанов: Румен Радев не е играч на политическия терен, а зрител

17:30, 14 май 19 / Политика 25 1323 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Оставката на земеделския министър Румен Порожанов показва, че той не желае да носи повече негативи на правителството. Добър министър, добър експерт, но така се прави, каза политическият анализатор Георги Харизанов по Нова телевизия.

Той коментира, че за него е загадка защо зам.-директорът на фонд "Земеделие" Иванка Багдатова, която подаде оставка преди две седмици по разпореждане на премиера Бойко Борисов, все още е на работа (това беше обявено от премиера Борисов като причина за оставката на Порожанов – б.р.) Изненадвам се, че е допуснат такъв пропуск. Това че Румен понесе своята отговорност му прави чест, заяви Харизанов.

По думите му предложената от Борисов за заместник на Румен Порожанов Десислава Танева е човек от сектора. Тя е човек с професионален опит в земеделието, бивш министър на земеделието, отбеляза Харизанов. Хора очевидно има, въпросът е дали тези, които заемат постовете и които ще ги заемат, са наясно с по-високите стандарти, които се налагат от хората, посочи той.

Според политолога Слави Василев оставките показват, че премиерът Борисов и ГЕРБ искат да покажат, че чуват хората.

Той коментира и думите на президента Румен Радев, който преди дни заяви, че трябва да се въведе прозрачен и отговорен стил на управление, с ясни механизми за контрол, които да пресекат корупционните потоци, както и затвор за прегрешилите. Президентът две години последователно защитава тезата, че българските граждани искат повече отчетност, посочи Василев.

По думите на Харизанов държавният глава Румен Радев не е играч на политическия терен, а е зрител. Все си мисля, че президентът е избран да управлява, а не да диагностицира проблемите. За това има медии, подчерта политическият анализатор.

Позицията на президента, че иска повече разследване на корупцията, ми се струва логична. Той няма законодателна инициатива, силата на словото е единствената сила, която притежава. Нормално е опозицията да иска да разклати управлението. А когато има толкова много натрупани негативи, нормално е президентът да вземе страната на българските граждани, каза Слави Василев.

Както вие казахте, президентът е част от опозицията. Президентът трябва да е обединител на нацията, а не да е част от опозицията, заяви Харизанов.

Според него никой не е длъжен да се съобразява с тях и да си стои вкъщи, за да могат те да спечелят изборите по някакъв вълшебен начин.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама