Теменужка Петкова: Протестът на малките производители на енергия не е аргументиран

12:40, 15 май 19 25 1738 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

''Протестът на малките производители на енергия от възобновяеми енергийни източници е неаргументиран'', каза министър Теменужка Петкова на брифинг пред журналисти след днешното правителствено заседание.

По думите й протестиращите имат претенции към промяна в Закона за енергетиката, която е била направена през юли 2015 г. С тази промяна е бил решен въпрос с финансирането на този тип производители на електрическа енергия. Те са били финансирани по оперативна програма, свързана с развитие на селските райони.

Малките ВЕИ-та искат оставките на Теменужка Петкова и Иван Иванов

Впоследствие, при определяне на цената от бившата ДКЕВР, тази субсидия, която те са ползвали, не е взета предвид и е определена преференциална цена, въз основа на която този тип производители са свръх субсидирани, припомни министър Петкова.

Представители на малките производители на електроенергия от възобновяеми източници протестираха днес пред Министерския съвет, енергийната комисия и парламента.

Микро ВЕИ-та протестират против двойния стандарт, който според тях облагодетелства големите производители и води до многократно завишена цена на електроенергията.

Те твърдят, че са жертва на произвола на КЕВР и на лошо прилагане на Закона за енергетика.

Според протестиращите в България, в разрез на разпоредбите на ЕС, се утвърждават цени за големите ВЕИ, които им гарантират огромни приходи, а за малките 274 ВЕИ законът не се прилага правилно и са обречени на фалит.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама