Теменужка Петкова: Протестът на малките производители на енергия не е аргументиран

12:40, 15 май 19 / Икономика 25 924 Topnovini
1
2
3
4

''Протестът на малките производители на енергия от възобновяеми енергийни източници е неаргументиран'', каза министър Теменужка Петкова на брифинг пред журналисти след днешното правителствено заседание.

По думите й протестиращите имат претенции към промяна в Закона за енергетиката, която е била направена през юли 2015 г. С тази промяна е бил решен въпрос с финансирането на този тип производители на електрическа енергия. Те са били финансирани по оперативна програма, свързана с развитие на селските райони.

Малките ВЕИ-та искат оставките на Теменужка Петкова и Иван Иванов

Впоследствие, при определяне на цената от бившата ДКЕВР, тази субсидия, която те са ползвали, не е взета предвид и е определена преференциална цена, въз основа на която този тип производители са свръх субсидирани, припомни министър Петкова.

Представители на малките производители на електроенергия от възобновяеми източници протестираха днес пред Министерския съвет, енергийната комисия и парламента.

Микро ВЕИ-та протестират против двойния стандарт, който според тях облагодетелства големите производители и води до многократно завишена цена на електроенергията.

Те твърдят, че са жертва на произвола на КЕВР и на лошо прилагане на Закона за енергетика.

Според протестиращите в България, в разрез на разпоредбите на ЕС, се утвърждават цени за големите ВЕИ, които им гарантират огромни приходи, а за малките 274 ВЕИ законът не се прилага правилно и са обречени на фалит.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани