КЗП обяви продуктите, които ще се тестват за двоен стандарт

15:10, 15 май 19 25 1400 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Комисията за защита на потребителите (КЗП) съобщи кои продукти предстои да бъдат закупени от различни държави в ЕС, изпитани в акредитирани лаборатории по единна методология и сравнени с цел установяване наличието или липсата на двоен стандарт.

Конкретните видове продукти, които ще бъдат закупени за изследване, са:

Уиски, водка, джин (спиртни напитки)

Фиде, спагети, телятели, фусили (макаронени изделия)

Прясно мляко, масло, моцарела, чедър (млечни продукти)

Шоколади: шоколад, бонбони, бисквити (сладкиши)

Маслиново масло, зехтин (зехтин)

Червен пипер, розмарин, босилек (подправки)

Царевица, риба тон, пюре с броколи, грах (консерви)

Те са определени на база резултатите от проведено проучване на пазара на храни и спиртни напитки и на големите им дистрибутори в Европейския съюз. Важна цел е те да са разпространени в по-голямата част от пазара на ЕС и да са предлагани със „същата опаковка и търговска марка“, независимо от разликите в езика, използван за предоставяне на информация на потребителите или на размера на опаковката. Пробите ще бъдат закупени от Португалия, Испания, Германия, Гърция и Унгария.

Вземането на проби ще бъде извършено от контролни органи, определени от националните компетентни органи при следване на стриктни правила. Ще бъде сформирана работна група от експерти от КЗП, БАБХ, Министерство на икономиката, потребителски организации и научни институции.

Тестването ще се извърши в акредитирани лаборатории по методология, разработена от Генерална дирекция „Съвместен изследователски център” на Европейската комисия в тясно сътрудничество с компетентните органи на страните-членки на ЕС, организации на потребители и други заинтересовани страни от веригата за доставка на храни и съответните служби на Комисията. Оценката на съответствие ще протече в няколко етапа.

Резултатите от тестовите кампании ще докажат дали съществуват различия в състава и сетивните свойства на храни от дадена марка и колко значителни са те.

Целта е всяка страна от ЕС да прилага еднакви мерки за взимане на проби и тестване на храните, така че производители и търговци да са наясно с тях и да не могат да ги оспорват, а доказателствата за двоен стандарт при храните да са категорични и съпоставими.

Представеният на пресконференцията анализ на пазара е извършен в рамките на развивания от Комисията за защита на потребителите проект във връзка с двойния стандарт при потребителските стоки: „Комплекс от мерки за установяване на нелоялни търговски практики 811238 – CONC-CPC-2017 България“, съфинансиран от Програмата на Европейския съюз за потребителите (2014-2020) и Министерството на икономиката, по договор № 811238/20.07.2018 г. Събитието е в изпълнение на дейност „Публичност и комуникация”.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама