Министър Кирилов предлага възможност за временно отстраняване на тримата големи в съдебната система

16:50, 15 май 19 / Политика 25 1420 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Възможност за временно отстраняване от длъжност при съмнение за нарушение от страна на главния прокурор и председателите на двете върховни съдилища ще предложи правосъдният министър Данаил Кирилов. Това каза той пред журналисти след среща с държавния глава Румен Радев по повод предстоящия избор на нов главен прокурор, съобщи Дарик радио.

Цацаров: Консултациите при президента за избор на главен прокурор са подранили

Помолен да коментира промените в Закона за съдебната власт, които подготвя, Кирилов заяви, че на утрешното заседание на работната група, която изготвя текстовете, ще представи виждането си за отговорността на тримата големи и възможността за предсрочно прекратяване на техния мандат.

Лозан Панов: Консултациите за избор на нов главен прокурор са навременни

В разработката си Кирилов посочи, че е приел за основно правно решение общия статут на магистратите. Законодателната процедура ще е дълга, ще се премине през обществено обсъждане и т.н., гарантира правосъдният министър.

По думите му препоръките на ЕК е да се диференцира отговорността на тримата върховни магистрати. Според него обаче въпросът е когато е налице нарушението, което не е престъпление, дали би могло да се търси и отговорност и каква да е тя. В тази връзка Кирилов заяви, че в готвените законови промени ще залегне хипотеза за временното им отстраняване от длъжност, ако има извършени определени нарушения.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама