Патриарх Неофит се срещна с посланика на Словения у нас

15:30, 16 май 19 25 1117 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Патриарх Неофит се срещна с посланика на Словения у нас Анжей Франгеш, съобщиха от Българската патриаршия.

Срещата се е състояла в сградата на Софийската митрополия и в нея са участвали Белоградчишкият епископ Поликарп - викарий на патриарх Неофит, архимандрит Василий - протосингел на Софийската митрополия, и иконом Николай Георгиев - началник на отдела "Връзки с обществеността" при Светия синод на БПЦ.

По време на приема Анжей Франгеш е споделил, че е изключително важно за Словения и за посолството на страната у нас да има добри отношения с Българската православна църква. "Вие представлявате най-древната култура в Европа и за мен е особено важно това как обществото ви приема и какви са вашите взаимоотношения с останалите християнски изповедания в страната", е казал посланик Франгеш. Той е отбелязал, че за Словения е било изключително важно да открие посолство в България, защото българският и словенският народ са братски народи и имат общо минало.

"За мен БПЦ е най-важният пазител на ценностите. Всички славянски нации са се учили и въз основа на вашето знание. Без Светите братя Кирил и Методий ние нямаше да се намираме тук и сега, а и нещата нямаше да са поставени по този начин. Заради това ще сме ви винаги признателни. Имаме голямо желание да си съдействаме, в която и да е област. Имаме огромно уважение към това, което прави БПЦ за България. Изразяваме нашата готовност да помогнем на Българската църква в служението й", е казал посланикът на Словения. Анжей Франгеш е изразил готовността на Словения да помогне във всяка една област от служението на Българската църква, както и на нейното желание за подпомагане на българската общност в неговата страна.

Патриарх Неофит е споделил, че Българската православна църква се старае да поддържа добри контакти с останалите християнски изповедания и с Поместните православни църкви.

На срещата е бил поставен и въпросът с посещението на папа Франциск у нас. "Смятаме, че тези контакти помагат много да бъдем едно общество, което е изповядвало добрите взаимоотношения с другите. Стараем се този процес да бъде поддържан за обща полза", е казал патриархът. Той е добавил, че се надява Словения да помогне в това дело - "да поддържаме Светото Православие и всички, които желаят да служат на миротворческото служение".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама