Разбиха международна кибер банда, откраднала 100 млн. долара, действала и в България

15:44, 16 май 19 / Свят 25 1471 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Eвропол разби международна кибер банда, откраднала 100 милиона долара от повече от 40 000 души, предаде Би Би Си.

Специализираната операция е била проведена на територията на България, САЩ, Грузия, Молдова и Украйна. Групата заразявала компютрите с вирус, който краде пароли за онлайн банкиране и така престъпниците получавали достъп до сметките на жертвите.

Европол обяви, че 10 членове на бандата са били арестувани в САЩ. Петима руснаци все още не са заловени, като сред тях е и човекът, създал вируса. Един от заподозрените е екстрадиран от България в САЩ.

Организацията е била съставена от престъпници, които рекламирали уменията си в онлайн форуми.

Детайли от операцията бяха разгласени в щабквартирата на европейската полицейска агенция Европол. Оттам казват, че разследването е било безпрецедентно, особено що се отнася до трансграничното сътрудничество.

Членовете, които са криптирали GozNym, така че да са сигурни, че той няма да бъде засечен в мрежата ще бъдат съдени в Молдова.

Едно от нещата, които тази операция иска да подчертае, е колко често срещано е продаването на престъпни кибер умения, казва проф. Алън Удуърд, учен от университета в Съри.

Разработчиците на този малуер рекламират „продукта си”, така че и други престъпници да могат да използват техните услуги за извършването на банкови измами”, казва още Удуърд.

„Това, което е познато като „криминални кибер услуги” се разпространи в последните години, позволявайки на организирани криминални групи да преминат от традиционните наркотици в по-доходоносните кибер престъпления”, заявява той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама