Тайван легализира еднополовите бракове

15:10, 17 май 19 / Свят 25 1060 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Парламентът на Тайван се превърна в първия в Азия, който легализира еднополовите бракове след гласуване по-рано днес, съобщават световните информационни агенции.

През 2017 г. конституционният съд на острова постанови, че еднополовите двойки имат право да сключват брак законно.

На парламента беше даден двугодишен срок и се изискваше да приеме промените до 24 май.

Депутатите обсъдиха три различни законопроекта за легализиране на еднополовите бракове, като законопроектът на правителството, който е "най-прогресивният" от трите, беше приет.

Стотици поддръжници на правата на хомосексуалистите се събраха под дъжда пред сградата на парламента в столицата Тайпе, за да изчакат историческото решение. Имало е викове на радост и прегръщащи се хора, облени в сълзи, след като резултатът е бил обявен.

Другите два законопроекта, внесени от консервативни депутати, се отнасят към партньорствата като "еднополови семейни отношения" или "еднополови съюзи", а не като "бракове".

Ала законопроектът на правителството, който също така е единственият, който предлага ограничени права за осиновяване, беше приет с 66 на 27 гласа, подкрепен от депутати от управляващата партия Демократична прогресивна партия, която има мнозинство в парламента.

Той ще влезе в сила, след като президентът на Тайван Цай Ингвен го подпише.

Няколко активисти за легализирането на еднополовите бракове казаха преди гласуването, че това е единствената версия, която биха приели.

"Законопроектът на правителството вече е нашето дъно, няма да приемем повече компромис", каза Дженифър Лу, главен координатор на правозащитната организация Коалиция за брачна равнопоставеност.

През 2017 г. конституционният съд на Тайван постанови, че еднополовите двойки имат право да сключват брак законно, като това беше посрещнато от обществено недоволство, което принуди правителството да проведе серия от референдуми. Резултатите от референдума показаха, че мнозинството от избирателите в Тайван отхвърлят легализирането на еднополовите бракове, изтъквайки, че определението за брак е съюз между мъж и жена.

В резултат на това Тайван заяви, че няма да промени съществуващото си определение за брак в гражданското право и вместо това ще въведе специален закон за еднополовите бракове.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама