Боян Магдалинчев: Румен Радев не се меси в избора на нов главен прокурор

16:16, 17 май 19 / Политика 25 1281 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Не усетих президентът да се намесва в избора на нов главен прокурор. И дума не е споменал за конкретна личност, конкретни процедури и фактори, които могат да повлияят в тази посока“. Това заяви представляващият Висшия съдебен съвет (ВСС) Боян Магдалинчев след срещата си си с държавния глава Румен Радев, предаде БГНЕС.

Борисов: Властите се опитват да се бъркат в независимата съдебна система

Разговорът между двамата е част от поредица срещи, които държавният глава инициира във връзка с критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор. Румен Радев проведе такива срещи с главния прокурор Сотир Цацаров, председателите на ВКС и ВАС Лозан Панов и Георги Чолаков, с главния инспектор в Инспектората към ВСС Теодора Точкова, както и с министъра на правосъдието Данаил Кирилов.

„В разговора с президента изобщо не се засегнаха конкретни имена и конкретни личности, а се поставиха само как стоят нещата и отношенията институционално. Аз държа на институционалните отношения“, посочи Магдалинчев на излизане. Той бе категоричен, че с инициирането на такива разговори от страна на Румен Радев не е накърнена независимостта на съдебната власт.

Георги Чолаков след срещата с президента: Човек от прокуратурата трябва да замени Цацаров

Според него процедурата по избор на нов главен прокурор трябва да започне възможно най-рано, за да има време за всички етапи – откриване на процедурата, представянето на кандидатурите, изслушването на представените от тях концепции, както и участието в дебата на всички заинтересовани страни и обществото.

„Колкото по-рано, толкова по-добре. Мандатът на г-н Цацаров изтича на 10 януари, ако го отдалечаваме, това означава да се създаде усещането, че се прибързват нещата“, смята Магдалинчев.

На въпрос дали следващия обвинител номер една следва да бъде човек от прокурорското съсловие, той отговори: „Човек от системата, който обаче познава проблемите. Много са големи очакванията към прокуратурата и главния прокурор, така че добре би било да бъде човек от системата“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама