Ивелина Василева: В Европа ще работя за една по-здравословна и чиста околна среда

18:15, 17 май 19 / ИЗБОРИ 2019 25 410 Topnovini
1

Моето желание да се кандидатирам за евродепутат е свързано с моята експертиза по отношение на темите за опазването на околната среда и по този начин да бъде изразен и българският глас. Това заяви по bTV кандидатът за евродепутат от листата на ГЕРБ Ивелина Василева.

,,Смятам, че това е тема, която вълнува всички, защото всички искаме да живеем в една по-здравословна и чиста околна среда. Разбира се, имам и своите лични ангажименти, свързани с политиките за чист въздух и чисти води. Черно море е европейско море и в тази връзка бих предложила да бъде изработена Черноморска страгетия за развитието на този регион, който разполага с огромен потенциал'', посочи Василева.

,,Поемам два конкретни ангажимента - да работя за приемане на предложението за зона свободна от пластмаси, тъй като трябва да се опитаме да ограничим този вид замърсяване, което попада в рибите и оттам в човешкото тяло. И другият ми ангажимент е за създаване на модерна европейска лаборатория у нас, където да се изследва и анализира пластмасата и нейните отражения върху човека'', обясни още тя.

,,Досега това, което се чуваше, бе гласът за консервиране на природата, т.е. едва ли не забрана за икономическа дейност. Всъщност по-важното е да има правила, които да се съблюдават, а не да изпадаме в крайности. Трябва да имаме ясното съзнание, че развитието и икономиката могат да продължат заедно, което би могло да бъде възможност за създаване на работни места. Така че в общи линии моята кауза в Европа е природозащитна'', коментира Василева.

Относно идеята за изграждане на модерен завод за изгоряне на отпадъци в центъра на София кандидатът за евродепутат посочи, че проектът не е спрян от ЕК, както твърдят от БСП, и допълни още, че всички процедури са проведени и се случват със съгласието на ЕК.

На въпрос, свързан с въглищните централи, Ивелина Василева изрази мнението, че тези централи трябва да продължат да функционират, но да бъдат оборудвани със съвременни технологии, за да се ограничи замърсяването на околната среда.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани