Роми настояват за спешна среща в парламента, за да се решат проблемите им

19:55, 17 май 19 25 1511 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ромска организация иска спешна среща в парламента за решаването на проблемите на етноса, натрупани в последните 30 години. Гърмен, Асеновград, Русе, Войводино, Габрово, Кърнаре, Филиповци показват, че е натрупано напрежение в обществото по отношение на ромския етнос. Това заявиха от Комитета на ромските обществени съвети "Ром Ромеса".

Милен Миланов, член на Комитета на ромските обществени съвети, смята, че премиерът, президентът, парламентът, омбудсманът и институциите трябва да се срещнат с ромските общности, за да се обсъдят проблемите им. В писмото си обществените съвети настояват за изработването на цялостен подход и установяването на нов обществен разговор и консенсус.

Миланов беше категоричен, че системите в държавата са абдикирали от гетата.

,,Държавата трябва да спре да финансира определени фондации, да се изписват проекти на хартия и нищо да не се случва с хората по места'', коментира Миланов, цитиран от БНР.

Милен Миланов информира, че до няколко дни ще бъде готов и Извънредният доклад до Европейската комисия за положението на ромите в България, който включва раздели, посветени на нацизма и ромската идентичност, политиките към ромите, етническите бариери, дискриминацията, основни изводи и предложения.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама