Броколите потискат растежа на тумори

17:40, 20 май 19 25 1168 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Броколи и други кръстоцветни зеленчуци могат да потиснат растежа на тумора и да инактивират ген, за който се знае, че играе роля при различни видове рак, благодарение на молекулата, която те съдържат.

Проучването, проведено от група учени от Медицинския диагностичен център Beth Israel в Съединените щати, разкри, че генът WWP1 може да бъде инхибиран с естествено и мощно съединение, открито в броколи и други кръстоцветни зеленчуци, включително къдраво зеле и др.

Пиер Паоло Пандолфи казва, че "са намерили нов важен играч, който управлява пътя, който е от решаващо значение за развитието на рака", добавяйки, че "този път се появява не само като регулатор за контрол на туморния растеж, но и като ахилесова пета, към която можем да се насочим с терапевтични възможности."

Резултатите от проучването са публикувани в списание Science, съобщава БГНЕС.

Ю-Ру Ли, първи автор на проучването, каза: "Трябва да се ядат около три килограма брюкселско зеле на ден - и то сурово, за да се възползва потенциалната им противоракова полза", допълвайки, че екипът "търси други начини да използва тези нови знания. Екипът планира по-нататъшно проучване на функцията на WWP1 с крайната цел за разработване на по-мощни инхибитори на WWP1."

Известно е, че WWP1 е генетично укрепен и прекомерно произвеждан при голямо разнообразие от ракови заболявания, включително рак на простатата и на гърдата.

Проучването е едно от безбройните доказателства, свързващи здравословната диета, богата на плодове и зеленчуци, с намален риск от рак.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама