Поглед назад: Защо пернишкото земетресение през 2012-а е феноменално в световен мащаб?

08:50, 22 май 19 25 6586 Шрифт:
Християна Димитрова Автор: Християна Димитрова
Снимката е илюстративна
Улица във Валдивия след земетресението
Снимката е илюстративна

2012 година, 3 часа след полунощ.

5,6 по Рихтер разлюлява Перник и западните части на България. 4 минути по-късно последва втори трус. До 7.29 часа сутринта на 22 май трусовете стават 19.

В Перник щети понасят над 18 хиляди жилища, а пострадали сгради има и в столичните квартали "Борово" и "Надежда".

С какво обаче едно земетресение може да бъде феноменално?

Механизмът на разкъсване при земетресението от 22 май в Перник е изключително феноменален в световен мащаб, защото това земно разкъсване е станало много бавно и по една много силно наклонена плоскост.

При земетресението максимумът на енергията на излъчване се е изместил към много ниски честоти на трептене- или се е получило такова вълнообразно движение е в пространството, което е създало усещането, че земният трус е много далече. Това е благоприятно, защото така не се въздейства срязващо и разрушително на строителните конструкции, коментира сеизмологът.

''Затова нямаше и големи разрушения на повърхността, в сравнение със земетресението в Стражица от 1986 г., което е било с почти същия магнитуд - 5,7 по Рихтер'', коментира пред БТА доц. Емил Ботев - ръководител на департамента по "Сеизмология" в Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН. Той уточни, че според магнитудната скала земетресението в Перник от 5,8 по Рихтер се води за "умерено земетресение и дори не е силно".

Поглед назад: Апокалипсисът в Чирпан на 14 април 1928-а, който срива половин Тракия

Хиляди хора в София излизат пред блоковете. Много от тях не искат да се приберат по домовете часове наред след първия трус. На бензиностанциите се образуват опашки. Движението по софийските улици е изключително интензивно за този час.

В 5:13 часа последва нов трус, 15-и на територията на България за последните 24 часа, с магнитуд 3,9 по Рихтер. Епицентърът му е в района на село Мещица, на 5 км западно от Перник, сочат данните на БАН. До 7.29 часа сутринта са общо 19. Щетите в Перник са леки - множество паднали комини и мазилки. 

Жители на западните части на България споделят, че са се събудили от скърцащи врати и падане на предмети от рафтове. В Перник една от охладителните кули на ТЕЦ Република е разрушена наполовина, централата временно спира подаването на топла вода.

Няколко десетки души са потърсили болнична помощ в Перник с рани от счупени стъкла и двама души с инсулт. В София оплакванията са предимно от хора с хипертония.

Няма данни за жертви, само една жена е починала от инфаркт, вероятно вследствие на уплахата.

Но макар Пернишкото земетресение да им е направило сериозно впечатление, то е много далеч от ужаса, който представлява най-мощният трус в историята. По някаква ирония на съдбата той се е случил на същата дата - 22 май.

Става дума за Голямото чилийско земетресение от 1960-а. То е с магнитуд от 9,5 по моментната скала, а според някои изследвания - 9,4 или 9,6.

Епицентърът на труса на около 100 км от брега на Чили, недалеч от град Валдивия. Причинени са значителни щети, сгради са сринати със земята, а няколко хиляди души губят живота си както при самото земетресение, така и при вълните цунами, които то предизвиква. Трусът става точно преди революцията в сеизмологичните технологии, която се развива през 60-те години. Поради тази причина голяма част от данните за него са базирани на анализи и проучвания, направени на по-късен етап.

В 15:11 ч. местно време на 22 май основният трус отприщва силата си. Много чилийски градове стават жертва на гнева на природата. Сред тях са Пуерто Монт, голяма част от който потъва с няколко метра. Половината сгради във Валдивия са съсипани до такава степен, че вече не могат да приютят когото и да е. Щетите, нанесени от самия трус са единият проблем - по-големият са вълните цунами, които заливат страната минути по-късно. Те достигат височина от 25 метра и са сред основните причинители на разрушения в населените места по бреговата ивица. Щетите след комбинацията от бедствия се изчисляват на между 400 и 800 милиона долара.

Но чилийските брегове не са единствените, които са засегнати. Трусът предизвиква вълни цунами, които достигат до другия край на Тихия океан.

Хавайските острови, които са на над 10 хиляди километра разстояние, са засегнати от 15-метровите вълни. Там те причиняват щети за милиони долари и убиват 61 души. Вълните достигат и до бреговете на Япония, но вече са "едва" 5,5 метра високи. Въпреки това унищожават 1600 къщи в остров Хоншу и убиват около 200 души. Това става около 22 часа след труса.

За да е серията от катаклизми пълна, два дни след земетресението избухва намиращият се в южната част на Чили вуклан Кордон Кауле. Предполага се, че избухването е провокирано именно от труса, тъй като през предходните 40 години вулканът е бил неактивен.

В резултат на бедствието над 2 милиона души остават без дом. Що се отнася до загиналите цифрите са различни, но се предполага, че между 1000 и 7000 души са загубили живота си при земетресението и цунамито. Ранените са много повече.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама