Министри оценяват щетите от дъждовете и градушките в Северозападна България

06:45, 21 май 19 / Общество 25 529 Topnovini
1
2
3

Десетки къщи, дворове и ниви пострадаха при проливните дъждове с градушка в община Свищов в понеделник.

За да огледат щетите от тях и да набележат мерки за справяне с последиците от бедствието, в района пристигат земеделският министър Десислава Танева, министърът на вътрешните работи Младен Маринов и директорът на Главна дирекция "Пожарна безпасност" Николай Николов.

През цялата нощ екипи на пожарната отводняваха наводнените имоти и разчистваха щетите.

Силна буря с градушка удари Северозападна България

"В Морава са засегнати четири къщи, има наводнение в мазетата и приземните етажи, пристъпили сме към отводняване. В Драгомирово има една къща, която е засегната, действаме с местната власт и кризисния център в село Овча могила“, съобщи ст. комисар Красимир Кръстев. Засегнати са още селскостопански дворове и къщи в селата Вардим и Деляновци. На много места в района пороят е успял да унищожи и пътна настилка.

По време на бурята е била отнесена жп линията линията Свищов-Левски, докато по нея преминавал влак. В него са пътували осем души, които са били евакуирани незабавно. От Община Свищов са изпратили автомобили, с които пътниците да бъдат извозени от село Морава до града.

В края на миналата седмица село Морава отново беше поразено от градушка и ураганен вятър.

193 литра на квадратен метър - толкова много дъжд се е изсипал вчера само за 10-15 минути в ловешкото село Дерманци, съобщи Анастасия Стойчева, дежурният синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология, цитирана от БНР. И градушка е паднала в Дерманци - с размер на градовите зърна 1,5-2 сантиметра.

Градушки са унищожили земеделските посеви на четири землища в град Левски и селата Асеновци, Козар Белене и Аспарухово, както и в монтанското село Горна Вереница.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Анкета

Трябва ли повторно ВСС да подкрепи кандидатурата на Гешев за главен прокурор?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 212 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.