Маркет Линкс: Четири партии ще изпратят представители в еп, ГЕРБ води с 2% пред БСП

09:10, 22 май 19 25 1181 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Управляващата партия ГЕРБ води с 2% пред опозиционната БСП.

Това сочат последните данни от проучването на социологическата агенция Маркет Линкс, които бяха представени тази сутрин пред bTV. Няколко дни преди гласуването на европейските избори ГЕРБ получава 29.6 на сто, БСП е с 27.5 на сто подкрепа.

На трето място е Движението за права и свободи /ДПС/ с 6.9 на сто подкрепа. ВМРО-БНД получава 5.7 на сто електорална подкрепа, Демократичена България - 4.7 на сто и Воля 2.9 на сто. 

"Когато премиерът излезе и говори и покаже, че нещата са под контрол, българските граждани се успокояват", посочи социологът Добромир Живков. Той отбеляза, че за обръщането на резултата трябва да се има предвид мащаба на кампанията и медийното присъствие на ГЕРБ.

Според Добромир Живков четири партии със сигурност ще успеят да изпратят евродепутати, като е много вероятно те да са и пет.

Петата партия е "Демократична България", а четвъртата – ВМРО, като преди тях на третото място е ДПС. Според проучването, ГЕРБ получава 29,6% от доверието на избирателите, БСП - 27,5%, ДПС - 6,9%, ВМРО-БНД - 5,7%, Демократична България - 4,7%.

По данните от проучването на Маркет Линкс избирателната активност ще е близка до тази на последните избори за европейски парламент или над 35%. Обикновено казваме, че ще гласуваме, но след това сме разколебани, обясни Добромир Живков.

Над три четвърти от българските граждани смятат, че в България няма добър и работещ механизъм за контрол на това как се изразходват средствата от еврофондовете, сочат резултатите от проучването. След скандалите "Апартамент гейт" и тези с къщите за гости, 52% от българите са отговорили с "не" на въпроса "Има ли контрол за изразходването на евросредствата?".

В този контекст нагласите към политическата класа като цяло няма как да бъдат добри, отбеляза още Добромир Живков. Оценката за работата на българските евродепутати е ниска, тя е малко над среден 3, обясни социологът. По думите му гражданите не одобряват това, което виждат и дори някои от тях не си дават сметка каква е ролята на нашите представители в европарламента.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама