Монаси възкресиха 220-годишна бира

09:43, 22 май 19 / Любопитно 25 792 Шрифт:
Topnovini

Повече от 220 години отне на монасите в абатство Гримберген да започнат производството легендарна средновековна бира, чиято марка е била въведена в масово производство през 50-те години на ХХ век. Бирата може да се вари отново, след като монасите преоткриха оригиналните съставки и методи в своите архиви, съобщава БГНЕС.

Като знак за важността на новината за белгийците, обичащи бирата, съобщението бе направено от отец Карел Статемас в присъствието на кмета на Гримберген, 120 журналисти и ентусиасти.

Статемас каза, че разработването на първата чаша е било кулминацията на четири години изследвания на методите на монасите, които приготвят бира пивоварната на манастира Норбертин преди да бъде опожарена от френски революционери през 1798 г. Манастирът е възстановен, но пивоварната и неговите рецепти се смятаха за загубени.

Статемас призна, че може би е най-добре да не се пие прекалено много от новопроизведената бира, която е с 10,8% алкохолно съдържание. „Една или две чаши е достатъчно“, добави и Крис Селеслах, кмет на Гримберген, град на няколко километра северно от Брюксел.

Източникът на вдъхновение за новата пивоварна, разположен на същото място като оригиналната, беше откриването на книжа от 12-ти век, съдържащи подробности за методите за приготвяне на бирата от монасите, по-специално използването на хмел, а не на ферментирали билки, което ги прави по-напредничави от техните съвременници.

Документите са били запазени през 18-ти век, когато отчетата пробили дупка в стената на библиотеката и тайно ги измъкнали, преди абатството да бъде подпалено.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама