Участниците в евровота са получили над 302 000 лв. дарения за кампанията си до момента

11:50, 22 май 19 25 1022 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

302 390,34 лева е общият размер на направените парични дарения към настоящия момент, показва справка в Единния регистър по Изборния кодекс.

Участниците в изборите за членове на Европейския парламент от Република България - партии, коалиции от партии и инициативни комитети, имат още 3 дни срок, в който трябва да подадат задължителната информация в ЕРИК. Участниците в евровота са длъжни да подават по време на предизборната кампания всяка новопостъпила информация в срок до 7 дни от възникването ѝ за включване в ЕРИК, напомнят от Сметната палата.

До този момент общо направените дарения са 364. 362 са паричните дарения. 402 са безвъзмездно предоставените превозни средства и недвижимо имущество.

44 са декларациите за произхода на средствата на кандидатите и на членовете на инициативните комитети. 682 е към момента общият брой на социологическите и рекламните агенции, както и на агенциите за осъществяване на връзки с обществеността.

От Сметната палата напомнят, че финансирането на приходите и разходите, свързани с предизборната кампания, на стойност над 1000 лв., се извършва по банков път. Дарението от едно физическо лице за една партия или коалиция, за един инициативен комитет и регистрирания от него кандидат, съответно кандидати, не може да надхвърля повече от 10 000 лв. за една календарна година.

Физически лица във връзка с предизборната кампания може да предоставят за безвъзмездно ползване на партия, коалиция или инициативен комитет само собствени движими и недвижими вещи, както и да им предоставят безвъзмездни услуги, извършени само с личен труд.

Партия, коалиция или инициативен комитет във връзка с предизборната кампания не може да получава анонимни дарения под каквато и да е форма. Дарения, за които не е посочено ЕГН, се приема, че също са анонимни, напомнят от Сметната палата.

Участниците в европейските избори не могат да получават средства от юридически лица и от еднолични търговци; не могат да получават и средства от чуждестранни физически лица, с изключение на лицата - граждани на друга държава - членка на Европейския съюз, които имат избирателни права по кодекса. Забранено е получаването на средства от религиозни институции; средства от чужди правителства или от чуждестранни държавни предприятия, чуждестранни търговски дружества или чуждестранни организации с идеална цел. Забранено е безплатното използване на публичен административен ресурс.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама