Възпроизведоха Мона Лиза върху платно с широчината на косъм

15:20, 22 май 19 / Любопитно 25 1184 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Физици възпроизведоха с лазер "Мона Лиза" на Леонардо върху "квантово платно" с широчината на човешки косъм, съобщи в. "Дейли мейл".

"Платното" представлява капка свръхстудена квантова материя. Лазерът взаимодейства със странните й свойства и променя плътността на атомите. Така се появяват пиксели с различен нюанс.

Учените от университета на Куинсланд са създали миниатюрното произведение на изкуството, като са охладили рубидиев газ до малко над абсолютната нула (минус 273 градуса Целзий). Той не замръзва, защото е много разреден, а вместо това се държи като капка газова квантова материя. Ширината на картината е около 100 микрона - колкото диаметъра на човешки косъм, който варира от 17 до 181 микрона.

Творбата едва се вижда с човешко око, като всеки пиксел е широк колкото 50 атома. Използваната квантова материя е вид кондензация на Бозе-Айнщайн - загадъчно пето състояние на материята, заедно с твърдото, течното, газообразното и плазмата. Образува се при много ниска температура, при която атомите едва се движат един спрямо друг и се събират заедно, сякаш са едно цяло. Такива материали имат странни квантови свойства, включително и да текат без триене като т.нар. свръхфлуиди.

Именно тези необичайни свойства са изследвали д-р Тайлър Нийли и екипът му, когато откриват как да създават миниатюрните произведения на изкуството.

Учените са пресъздали десетки други образи с тази техника, включително "Звездна нощ" на Ван Гог и снимка на един от колегите си.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама