Проф. Тодор Кантарджиев: До 12 часа кърлежите не пренасят болести

10:10, 23 май 19 25 1470 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Обработка срещу кърлежи се извършва от няколко седмици в парковете и градинките в София. Тази сутрин бяха напръскани зелените площи в Борисовата градина. В Южния парк също е направена повторна обработка на зелените площи.

СО: В парковете са извършени двукратни обработки срещу кърлежи

Преди дни дете беше нахапано от кърлежи в Южния парк, като от главата му бяха махнати над 50 кърлежа.

Извадиха над 50 кърлежа от главата на дете в София

''Детето е било около фонтана в Южния парк, в едни храсталаци, там явно е имало гнездо, където са снесени яйцата на кърлежа. По главата на детето е имало над 50 от бебешките форми на кърлежа. Те са по-малко заразени и по-малко опасни, обаче винаги когато човек е ухапан в парк, вероятността да хване Лаймска болест е повече от 20%, както и други кърлежови болести. Тези болести обаче не са опасни и се лекуват с антибиотици. За деца се дава макролиден антибиотик'', обясни в ефира на bTV проф. Тодор Кантарджиев – директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

''До 12 часа кърлежът обаче не може да пренесе никаква болест. Ако до 24 бъде свален няма да предаде болестите, които са по кърлежите в градинките'', посочи професорът.

Единият начин за сваляне на кърлеж е да се издърпа със здрав конец, а другият – да се извади с чиста стерилна игла. Според проф. Кантарджиев добре е тези процедури да се извършват от медицински специалисти.

Той обясни още, че за да се спре разпространението на кърлежите не е достатъчно само да с е напръскат зелените площи, трябва да се обезпаразитят и бездомните кучета, както и да се третират парковете и каналите срещу гризачи.

Димитър Денчев, директор на „Зелена система” в столичната община, обясни че климатичните условия са такива, че е благоприятно разпространението на кърлежите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама