Радев: Благословени сме да имаме за покровители светци, дарили ни буквите

12:25, 24 май 19 / Общество 25 420 Topnovini
1
2
3

„С вдъхновение нашите предци отредиха най-значимото място в националния ни календар за Празник на словото и просветата. Благословени сме да имаме за покровители светци, дарили ни буквите и неслучайно, че техните последователи равняваме с апостоли”.

С тези думи президентът Румен Радев започна словото си на връх 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

„В нашия българския език народът е откривал спасението. Нерядко преследвана и обругавана, българската писменост се е превърнала в наш щит”, каза още президентът.

 „С днешната все по-напредваща глобализация всяка година угасват езици, а с тях чезнат култури. Всяка осакатена и забравена дума отнема не само от националната, а и от световната съкровищница, с нея си отива част от цивилизацията. Ние сме призвани да пазим езика, защото нашата, българска кирилица е нашият най-ценен дар към световното културно наследство”, заяви президентът пред Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”.

Убеден съм, че народ, който от векове съзидава словото и твори светлина тепърва има още какво да даде на света. Дълбок поклон пред святото дело на българския учител”, заяви още Румен Радев.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани