Папа Франциск отправи послание към България за 24 май

14:15, 24 май 19 25 1535 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

''Бъдете посланици на мира'' - с тези думи негово светейшество папа Франциск се обърна към председателя на българския парламент Цвета Караянчева и водената от нея официална  делегация, които прие на аудиенция  във Ватикана.

Папа Франциск благодари за гостоприемството и топлото му посрещане у нас от българския народ.

"Вие сте народ с дълга история и дълбока вяра", посочи Светият отец.

"Видях много възрастни хора и това показва вашето уважение към тях. Много бях развълнуван и от децата, които получиха първо причастие в Раковски. Децата са бъдещето.Българският народ обича традицията. Традицията съхранява бъдещето, а не пепелта на миналото", заяви пред българската делегация папа Франциск.

Главата на Римокатолическата църква каза, че е много впечатлен от българския патриарх Неофит. Той е човек на вярата и човек на смирението, посочи папа Франциск.

Председателят на българския парламент Цвета Караянчева увери папа Франциск, че думите му, изречени в България, още отекват в сърцата на хората.

Караянчева подари на папа Франциск парламентарният звънец, с който през 1879 г.  е открит първият български парламент, Търновската конституция, приета същата година от Учредителното събрание и Сребърната конституция, приета от Петото Велико Народно събрание през 1911 г.

Папа Франциск подари на председателя на българския парламент метална статуетка на гълъб с маслинова клонка, кацнал върху лоза. При поднасянето на подаръка светият отец отправи посланието си към България,- да бъдем посланици на мира.

''Папа Франциск ме развълнува с познанията, които има за светите братя Кирил и Методий и за България, както и с отношението си към патриарх Неофит'', коментира пред журналисти Цвета Караянчева. Тя уточни, че е разказала на главата на Римокатолическата църква за неделното училище в Кърджали, където живеят християни и мюсюлмани, взаимно се уважават и заедно празнуват празниците си. Важно е да работим за децата и младите хора, да ги възпитаваме да почитат доброто и да могат да правят добро, подчерта Цвета Караянчева.

След аудиенцията председателят на българския парламент разговаря с Държавния секретар на Ватикана Пиетро Паролин и му подари копие на златната маска на одриския цар Терес, намерена в близост до Шипка.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева отправи поздрави към всички българи по повод 24 май - Денят на славянската писменост и българската просвета и култура. Заедно с българските парламентаристи тя поднесе цветя на паметника на патриарха на българската литература Иван Вазов в италианската столица. 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама