От германского правителство към евреите: Не носете кипа навсякъде

17:30, 25 май 19 / Свят 25 1579 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Комисарят на германското правителство по въпросите на антисемитизма препоръча на евреите повече да не носят традиционната си шапчица кипа навсякъде в страната заради нарастването на антисемитските нападения, предаде АФП.

"Не мога да посъветвам евреите да носят кипа навсякъде и по всяко време в Германия. По този въпрос за жалост промених мнението си", заявява Феликс Клайн в публикувано днес интервю за регионалната пресгрупа Функе. Клайн, чиято длъжност бе създадена в началото на 2018 г., обяснява тази промяна с "все по-растящата загуба на задръжки и липсата на уважение в обществото", които подхранват настроенията срещу евреите.

"Интернет и социалните медии съществено са допринесли за това, както и постоянните нападки срещу нашата култура на спомена" за Холокоста", казва той и предлага по-добро обучаване на силите на реда, които според него понякога се колебаят какво е разрешено и какво - не. "Има ясна дефиниция на антисемитизма и трябва полицаите да я знаят", заявява Клайн.

Миналата година престъпленията с антисемитски характер са се увеличили с около 20 процента, по последни данни на вътрешното министерство. Близо 90 процента от тези престъпления са извършени от крайнодесните среди.

Генералният прокурор на Берлин Клаудия Ванони заяви за АФП в края на март, че освен загубата на задръжки, влизането на крайната десница в парламента през 2017 г. и дискриминационните изказвания на нейни представители също е допринесло за засилването на антисемитските нагласи в Германия.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама