Манфред Вебер и Себастиан Курц: ЕНП ще остане най-многобройната в европарламента

15:55, 26 май 19 25 928 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Германският десноцентристки кандидат за следващ председател на Европейската комисия Манфред Вебер изрази надежда, че на завършващите днес избори за Европейски парламент гласоподавателите ще подкрепят "Европа на стабилността" на един обединен и амбициозен континент, предаде Асошиейтед прес.

Вебер, чиято Европейска народна партия се надява да остане най-голямата група и в следващия европарламент, гласува в родната си Бавария, съобщи БТА.

"Не искам да виждам една дясна популистка Европа, която иска да унищожи идеята за заедност, а също съм против Европа в ръцете на левицата", каза Вебер.

Австрийският канцлер Себастиан Курц изрази надежда, че на тези европейски избори ще бъдат укрепени центристките партии, а не крайната левица и десница.

Курц заяви във Виена, че се надява десноцентристката му Европейска народна партия да запази първото място в Европейския парламент.

Вотът в Австрия е и първи тест за подкрепа преди националните избори през септември след разпадането на управляващата коалиция на Курц преди седмица в скандал с вече подалия оставка лидер на крайнодясната Австрийска партия на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе, която участваше в кабинета.

Независимо от резултата на европейските избори, утре парламентът ще гласува по внесен от опозицията вот на недоверие на правителството. Курц каза, че очаква този вот да бъде подкрепен от социалдемократите и Австрийската партията на свободата, което би означавало падане на правителството.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама