Медици ще работят с лентички "Идвам да помогна" в Световния ден на спешната помощ

07:30, 27 май 19 25 1490 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Медицинските специалисти в Центъра за спешна медицинска помощ /ЦСМП/ в София ще работят с оранжеви лентички, на които пише "Идвам да помогна". Инициативата е по повод днешния Световен ден на спешната помощ.

Чрез "Идвам да помогна" медиците ще напомнят за същността на усилията си да запазят човешкия живот и апелират за превенция на агресията срещу колегите си, предаде БТА.

Лекарите, които не са на работа, в 10.30 ч., под воя на сирени на линейки, ще поднесат венец пред Докторския паметник в столицата, а след това ще запазят минута мълчание в памет на загиналите лекари по време на изпълнение на служебния си дълг.

На 27 май 1994 г. в белгийския град Льовен група медици създават "Клубът Льовен" и въвеждат специалността "Спешна медицина" в Европа.

България е една от първите пет страни на стария континент, която въвежда специалността през същата година. На този ден международната общественост изразява своята признателност, почит и уважение към спешните медици, които се отзовават на най-тежките инциденти и човешки трагедии, като често пъти с риск за собствения си живот, спасяват животите на пострадалите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама