Станишев: Резултатът е разочароващ за всички нас, не успяхме да победим ГЕРБ

22:45, 26 май 19 25 1083 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

''Това са третите европейски избори, които се провеждат в България и искам да се обърна към избирателите на БСП. Искам да им кажа да не се отчайват. Резултатът е разочароващ за всички нас, не успяхме да победим ГЕРБ на тези избори, но това не е последната битка, която водим. Напротив, тепърва предстоят'', това заяви петият в листата на БСП Сергей Станишев. 

След резултатите: Корнелия Нинова изолира Станишев в централата на БСП

"Според всички проучвания ще имаме 5 евродепутати, което е с 1 повече, но най-важното е да се направи трезв анализ на причините, които не ни позволиха да спечелим тези избори. Струва ми се, че първият извод, който трябва да се направи е, че 2017 г., когато отново имаше благоприятна ситуация за БСП, отново загубихме. Тогава покрай добрия резултат – увеличаването от 40 на 80 депутати, не се направи истински анализ на причините на загубите и струва ми се, че сега се повтаря същата ситуация, което става системен проблем. Затова имаме нужда от бърз и задълбочен анализ", каза още той. 

Според Станишев има няколко причини БСП да не спечели вота. Това са вътрешните борби в партията, липсата на дебат по европейски политики и отсъствието на БСП от парламента в месеците преди вота.

„Има няколко фактора,които изиграха своята роля, първо – преди кампанията загубихме твърде много време във вътрешни разправии и този дефект не беше истински коригиран по време на кампанията. Вместо да имаме единна кампания на листата, имаше паралелни кампании на всички кандидати, което трудно може да привлече периферии. Това е слабост, която трябва да бъде отчетена. Навсякъде ме питаха защо сме извън парламента.  Причината за неособено високото участие на изборите в България е това, че у нас не се състоя истински европейски дебат”, обясни той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама