БСП се връща в Парламента?

23:00, 26 май 19 / Политика 25 2440 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

БСП се връща в парламента. Това се очаква да реши Националният съвет на партията, който се събира във вторник да анализира резултатите от евровота. Пленумът ще бъде тежък за Корнелия Нинова. Очаква се излизането от Народното събрание да бъде посочено като една от основните ѝ грешки, довели до по-ниския от очакваното резултат на вота. Затова част от членовете на НС на БСП ще искат да се вземе решение за връщането на червените в пленарната зала. Още повече, че част от соцдепутатите вече са заявили, че се връщат на работа независимо от решението на ръководството.

Със сигурност на пленума ще бъде поставен и въпросът за отговорността за представянето на БСП, очаква се другари да поискат оставката на лидерката. Вариантите за Нинова са два - или подава оставка, или иска вот на доверие от Националния съвет, коментираха от “Позитано” 20. Никой не можа обаче да уточни каква точно е процедурата по устав, след като той бе променен и лидерът вече се избира с вътрешнопартиен вот, а не от конгреса. По устав правомощията на председателя се прекратяват предсрочно по негово искане, по искане на повече от половината от всички членове на БСП, по решение на конгреса след промени в устава и др.

До оставка на Нинова обаче сега няма да се стигне, прогнозираха приближени до нея и напомниха, че предстоят още едни избори наесен. А избор на лидер в такъв момент допълнително щял да разклати партията.

Всички възможни сценарии са били обсъдени на заседание на червения щаб вчера. Той се събра още в 14 ч, като запознати разкриха, че настроението е било доста тягостно.

Самата Нинова се скри в нощта на вота и не коментира първите прогнозни резултати. Вместо това тя изпрати пред медиите шефа на предизборния щаб Георги Свиленски, който направи кратко изявление и не отговори на репортерски въпроси. Обяви, че БСП си прави паралелно преброяване и ще коментира резултатите от него след заседание на Изпълнителното бюро днес.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама