"Алфа Рисърч" критикува "Галъп": Социологията е отговорност

01:20, 27 май 19 25 1659 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Изследването на общественото мнение е сложна и отговорна работа, която изисква прецизност, познания и отговорност - с тези думи управляващият партньор в социологическата агенция "Алфа Рисърч" Боряна Димитрова разкритикува остро агенция "Галъп Интернешънъл" в ефира на БНТ.

Изявлението й беше направено в най-гледаното време - веднага след обявяването на резултатите от евроизборите и беше провокирано от данните, които "Галъп" даваше преди гласуването. "Алфа Рисърч" и "Галъп" са сред най-известните социологически агенции в страната.

Част от шефовете на "Галъп" до последния момент говореха за тенденции, които са коренно различни от това, което сега показват резултатите, заяви Димитрова, като на няколко пъти спомена Андрей Райчев и последната му прогноза преди изборите. На 23 май двамата бяха в студиото на БНТ и тогава Райчев заяви, че разликата между ГЕРБ и БСП е по-малка от прогнозирана от "Алфа Рисърч" (агенцията даваше около 5 на сто преднина за управляващите) и дори не изключва социалистите да водят в резултата. През март и април изследванията на "Галъп" даваха предимство на левицата. Резултатите от анкетите на изхода на избирателните секции днес показват победа на ГЕРБ с разлика между 5 и близо 8 процента при различните агенции.

Социологията изследва обществени процеси и не мога да приема, че можеш да замениш големите социални процеси и важните социални проблеми с числа, които не са в центъра на обществения дебат, заяви Боряна Димитрова. Тя добави, че личните предпочитания на социолозите са едно, но науката трябва да почива на методология и точност.

Андрей Райчев, който дълго време беше съсобственик на "Галъп", а преди няколко години обяви, че се оттегля от социологията, но ще наблюдава политическите процеси в страната, не присъстваше в студиото на изявлението на Боряна Димитрова.

Малко по-късно, в същото студио директорът на "Галъп" Първан Симеонов, опонира, че агенцията не е изнасяла финална прогноза за изборите, а само моментна снимка на нагласите, при това направена седмица по-рано. В разпространените тогава данни се казваше, че към 17 май според агенцията БСП е с потенциален вот между 28% и 32%, а ГЕРБ - с потенциален вот между 27% и 31%. Не излязохме с прогноза, тъкмо защото не можехме да разчитаме на актуални данни, каза днес Симеонов.

В последвалата дискусия политологът Антоний Гълъбов посочи, че прогнози за изборни резултати е редно да се правят върху поредица от сондажи най-малко година и половина назад и че всеки опит да се представи сондаж като предизборна прогноза е манипулация. Колегата му Румяна Коларова пък заяви, че според нея "Галъп" са разполагали с "доста точна прогноза, но просто я премълчаха".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама