Продължава разследването на авиокатастрофата в Ихтиман

06:42, 27 май 19 / Общество 25 438 Topnovini
1

Продължава разследването на авиокатастрофата, при която в неделя загинаха мъж и жена. Инцидентът стана край Ихтиман. Работи се по четири версии - технически отказ, лошо време, влошаване на здравословното състояние на пилота или пилотска грешка. 

Директорът на специализираното звено за разследване на авиационни събития към Министерството на транспорта Христо Христов обясни, че рано да се посочи причината за инцидента.

Мъж и жена загинаха при инцидент с малък самолет край Ихтиман

Малкият двуместен самолет е бил пилотиран от мъжа. По първоначални данни, след като набрана височина, машината започва да се върти неконтролируемо към земята. Пада и се самозапалва. 

Кметът на село Черньово Маргарита Каймакчийска обясни, че това не е първият инцидент в общината. „Преди години самолет беше паднал в житата, но нямаше жертви”, сподели Каймакчийска пред Нова телевизия.

Тя обяви, че жителите на селото са подали жалба за шума от самолетите. „Това летище съществува от 10 години. В началото се обучаваха за летци и беше много пумно. След това се обучаваха парашутисти. Тази година няма много самолети. Летят повече събота и неделя. Шумът обаче много пречи на хората. Ние сме писали жалби, но ни отговориха, че шумът е в рамките на нормалното”, каза тя.

„Летището се намира на по-малко от 2 км и е нормално шумът да пречи на спокойствието на жителите на село Черньово”, каза заместник-кметът на Община Ихтиман Даниела Митева.

"Летището е частен имоти и има наематели, но не мога да конкретизирам фирмата наемател. Не знам от колко години е наемател и как се стопанисва самото летище. В момента виждам, че има само един летателен самолет. Изключително притеснително е, че последните инциденти са прецедент. Надявам се разследващите органи да излязат с компетентно решение и ще се разбере каква е причината за вчерашния инцидент”, добави тя.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Анкета

Кой кандидат за кмет е с по-големи шансове на изборите в София?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 239 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.