ЕП отчете рекордна избирателната активност в ЕС на евроизборите

08:00, 27 май 19 / Свят 25 1750 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Избирателната активност в ЕС на изборите за евродепутати е била 50,5 на сто и това сочи първото повишение от 1979 г. насам, съобщи ЕП. На първите избори за евродепутати преди 40 години са участвали 61,99 от гражданите с право на глас и оттогава активността бележеше постоянен спад, предава БТА.

Спрямо изборите от 2014 г. повишението на активността е с 8 на сто. Според първите прогнози на основата на предварителни резултати в новия ЕП Европейската народна партия (ЕНП) получава 178 места, социалистите и демократите - 152, Европейските реформатори и консерватори - 61, АЛДЕ - 108, Европейската обединена левица - 39, Зелени - 67, групата "Европа на свободата и пряката демокрация - 53, а "Европа на народите и свободата" - 55 места. Седем евродепутати ще бъдат независими, а 31 попадат в графата "други".

21 страни в ЕС избираха своите евродепутати

В коментар на резултатите водещият кандидат на ЕНП за следващ председател на Европейската комисия Манфред Вебер заяви, партията му няма чувство за победа, макар да остава найголямата група в ЕП. ЕНП не може да работи с екстремисти от ляво и дясно, които не вярват в ЕС, отбеляза той.

Вебер призова за начало на преговори по коалиционна програма и посочи Зелените като възможен партньор. Той съобщи, че ЕНП няма да подкрепи за председател на ЕК някой, който не е участвал в предварителното състезание и изрази надеждата останалите евродепутати да направят същото.

Кандидатът на социалистите и демократите Франс Тимерманс коментира, че е възможно мнозинство в ЕП без ЕНП. При демокрацията е здравословно една партия да не бъде незаобиколима, добави той. По неговите думи ЕНП разбира под "стабилност" нищо да не се променя, докато избирателите искат промяна.

"Да изготвим програма, която отговаря на очакванията на избирателите. Хората искат спешно да вземем мерки за природата, срещу социалното неравенство, големите корпорации да плащат данъци. Надявам се да мога да съставя коалиция около програма за следващите пет години, която с удоволствие бих изпълнил. Единствените, с които никога не бих работил, са представителите на крайната десница", посочи Тимерманс.

Маргрете Вестагер (АЛДЕ) заяви, че могат да бъдат изградени нови коалиции с онези, които искат промяна в ЕС. Тя призова за равен брой еврокомисари мъже и жени. Вестагер потвърди, че е готова да оглави ЕК и добави, че човек не получава, ако не поиска. По нейните думи коалиция е възможна по въпросите за данъците, енергетиката, опазването на природата.

Ги Верхофстат (АЛДЕ) съобщи, че ще основе нова група в ЕП със стотина евродепутати (включително представителите на партията на френския президент Еманюел Макрон - бел. кор.). За първи път от 40 години насам двете класически партии - социалистите и ЕНП, няма да имат мнозинство, отбеляза Верхофстат. Той допълни, че устойчиво проевропейско мнозинство в ЕП е невъзможно без новите центристки групи, сред които досегашната АЛДЕ. Верхофстат посочи като възможни пресечни точки на коалицията борбата с измененията в природата, честните данъци, постигането на общоевропейско решение за миграцията. По неговите думи е необходим председател на ЕК с широка политическа подкрепа.

Бас Ейкаут (Зелени) отбеляза, че коалиция може да бъде съставена по въпросите с върховенството на закона и измененията в околната среда. Представихме се по-добре от очакваното. За пръв път ще има преговори по управленската програма на ЕК, добави той. Ейкаут допълни, че Зелените ще подкрепят за председател на ЕК някой от заявилите предварително готовност за поста.

Ска Келер (Зелени) изрази задоволство от полученото доверие на избирателите. Тя посочи, че нейната партия получава голяма отговорност да предизвика действия в истинска защита на околната среда. Зелената вълна залива Европа и това е прекрасен резултат. Ще подкрепим онзи кандидат за председател на ЕК, който споделя нашите цели, поясни тя.

Габриеле Цимер (Европейска обединена левица) определи високата избирателна активност като доказателство, че е разбрана важността на тези избори. Видимо е, че младите европейци насочиха изборите към защита на природата, трябва да вземем мерки. Младите показват, че с управлявалите досега коалиции е свършено. Необходима е широка коалиция срещу крайните националисти и десни сили, допълни тя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама