Отбелязваме Световния ден без тютюн

07:30, 31 май 19 25 1135 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

По традиция всяка година по инициатива на Световната здравна организация (СЗО/1987 г.) на 31 май се отбелязва Световният ден без тютюн. Събитието се провежда в страните по целия свят, като се подчертават рисковете за здравето, свързани с употребата на тютюн и се призовава за ефективна политика за намаляване нивата на неговото потребление.

През 2019 г. темата на Световния ден без тютюн, определена от СЗО, е „Тютюн и здраве на белите дробове“. СЗО приканва държавите-членки да ускорят усилията за контрол на тютюна, което ще подпомогне за предпазване здравето на обществото от вредите, причинени от употребата на тютюн и за намаляване на белодробните заболявания.

Целта на кампанията, която СЗО поставя през 2019 г., е да се фокусира вниманието върху взаимодействията между употребата на тютюневи изделия и белодробните заболявания.

В резултат на тютюнопушенето активните пушачи боледуват по-често от хронично обструктивна белодробна болест (ХОББ). При изследване на белите дробове на пушачи и непушачи се установява, че в лигавицата на дихателните органи на пушачите значително намаляват реснистите клетки, а на останалите камшичетата се скъсяват.

Намаляват се също и слузните жлези. Реснистите клетки и слузни жлези извършват важна очистваща роля на дихателните пътища. В дробовете на пушачите се разрушава част от стените на алвеолите (белодробните мехурчета), вследствие на което намалява еластичността на белите дробове и тяхната способност да изтласкват белодробния въздух.

Поради тези изменения у пушачите се развива първоначално възпаление на лигавицата на бронхите-бронхит, който в усложнената си форма преминава в ХООБ - срещана най-често при пушачи.

Статистиката няма за цел да ужаси (тя не може сама по себе си и да реши въпроса), но определено показва, че влиянието на цигарите върху човешкия организъм е сериозно. Шансът е в това, че всеки, който реши може да скъса с тази привичка. Остава всеки да намери волята и мотивацията да го направи. Има живот и след последната цигара. Никога не е твърде късно да се спре тютюнопушенето. Дори да сте пушили по кутия цигари на ден през последните десет години, спирането сега ще ви помогне да живеете по-дълго и по-здравословно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама