МОН: Няма грешки в матурата по английски език

17:35, 27 май 19 25 1425 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Няма допуснати правописни и граматически грешки на теста от проведения държавен зрелостен изпит по английски език, заявяват от Министерство на образованието и науката.

МОН разпореди проверка на въпроси от матурата по английски език

От там уточняват, че са потърсили независимо мнение от специалисти, неучаствали в изготвянето на изпитния материал.

Абитуриенти започнаха онлайн петиция Срещу матурата по английски език, часове след провеждането ѝ и дори бяха обявили протест. Според зрелостниците, изпитът е съдържал „неточности, двусмислици и граматични грешки”. Веднага от просветното министерство казаха, че ще направят проверка.

Зрелостници искат матурата по английски език да бъде повторена

„След детайлната проверка на теста беше установено, че няма сгрешени въпроси, а материалът е ориентиран към ниво B2 от Общата европейска езикова рамка и съизмерим с трудността на останалите изпити по чужди езици. Становището на експертите е, че няма допуснати правописни и граматически грешки в изпитния материал. Всички текстове са оригинални, създадени на книжовен език, засягат широко тиражирани в медиите съвременни или универсални теми и не изискват специализирана подготовка в определена област”, заявиха от МОН. 

От МОН отбелязват, че сигналите за матурата засягат различни въпроси и няма такива, които да се повтарят във всички жалби. Ясно става още, че най-трудни за зрелостниците са се оказали текстовете за слушане и за четене с разбиране.

От МОН припомнят, че противно на наложилото се очакване, за да проявят тези умения, от зрелостниците се изисква не просто да открият в текста точно възпроизвеждане на питането, а да докажат разбиране в контекст, познаване на синоними и езикови конструкции. Точно тези компетентности са ключови и необходими и показват езикова грамотност.

На изпита по английски език в четвъртък, който е част от втората задължителна матура по предмет по избор, се явиха над 14 000 абитуриенти. Резултатите от изпита ще станат ясни до 13 юни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама