Какви опасности се крият в ароматите на електронните цигари?

09:40, 28 май 19 25 2254 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ароматите за електронни цигари, подобно на самите цигари, представляват заплаха за сърдечно-съдовата система, според резултатите от изследванията, проведени от учени от Медицинското училище в Станфордския университет в САЩ, цитирани от РИА Новости и БГНЕС.

"Нашите данни показват, че подбраните (за изследвания) аромати за електронни цигари имат отрицателно въздействие върху жизнеспособността и функционирането на ендотелните клетки", се казва в проучването.

Тези клетки образуват слой върху вътрешната повърхност на кръвоносните съдове. Те участват в процеса на кръвосъсирването, контрола на кръвното налягане, образуването на нови кръвоносни съдове и изпълняват редица други важни функции.

"Ние също така показахме, че използването на електронни цигари може да повиши плазмените концентрации на никотин до нива, сравними с обикновените цигари, което показва способността на електронните цигари да доставят никотин ефективно и по измерим начин", се казва в проучването.

Авторите от университета в Станфорд призовават за по-нататъшно проучване на ефекта от електронните цигари върху човешкото здраве във връзка с тяхното нарастващо разпространение, което според тях би трябвало да спомогне за формирането на подходи за регулиране в тази област.
 
Взети са серумни проби от пет здрави непушачи, пет души, които пушат обикновени цигари, двама души, които използват само електронни цигари, и двама души, които пушат както обикновени, така и електронни цигари. Те бяха изложени на разтвори, съдържащи шест търговски достъпни вкуса. Резултатите от различните вкусове са различни. Например, смесите с мирис на канела и тютюн с ментол имат най-голям цитотоксичен ефект върху клетките. Смеси с аромат на сладък тютюн с карамел и ванилия, плодов микс и два други имат умерено въздействие.

Авторите на проучването заключават, че ароматизиращите средства могат да допринесат за клетъчната смърт и окислителен стрес, т.е. могат да доведат до увреждане на ендотелните клетки. Това, от своя страна, влияе на тяхното функциониране и като се вземе предвид тяхната роля в организма, тя може да бъде рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания.
 
По-рано беше съобщено, че швейцарски учени са открили следи от токсично вещество, наречено изоцианат в IQOS цигарите, които могат да навредят на белите дробове. Фирмата „Филип Морис“, която ги произвежда призна за проблема, но подчерта, че самата компания е провела проучвания върху цигарите в реални условия и е убедена, че изоцианатът не прониква в белите дробове по време на пушенето.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама