Учени създадоха звук, който изпарява вода

10:20, 28 май 19 / Любопитно 25 1246 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Учени от университета “Станфорд” създадоха звук, който е толкова силен, че при контакт с вода тя кипва и се изпарява мигновено, предадоха световните медии.

Експериментът е проведен в лабораторни условия, като малки струйки вода са били “ударени” от кратки пулсации на рентгенов лазер с високо честотна енергия. Когато рентгеновите лъчи ударят водните струйки под микроскоп ясно се вижда, как водните молекули изчезват.

Звукът създава и ударна вълна, която се разпространява по водната струйка. Интересното е, че ударната вълна е достатъчно силна за да наруши спокойствието на водните молекули, но в същото време е недостатъчна за да ги разпадне напълно. Според учените това означава, че са постигнали максимално силният звук, който е възможен под вода.

Звуковото налягане е 270 децибела – това е повече от звука на излитаща ракета и енергийно се равнява на електричеството на цял град, съсредоточено само в една точка.

Подобен звук би бил фатален за живи същества. Човешките тъпанчета ще се спукат веднага и е доста вероятно това да се случи и със сърцето и белите дробове.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама